Tuesday 10 August 2010

Sveika ir įvairi makaronų vakarienė

Ar kada bandėte kiekvieną vakarą ruošti mylimam žmogui po staigmeną -  vakarienę? Aš bandžiau ir supratau, kad  vaizduotės nepakanka, o kulinarijos knygos tampa nepakeičiamomis draugėmis. Pasirodo, vien tik iš makaronų galima pagaminti begales dalykų.

Makaronai – labai sveika 

Lietuvoje žinomiausi – kvietiniai makaronai, kuriuos mes mėgstame ir lengvai nusiperkame bet kurioje parduotuvėje. Jie gali būti sausi arba švieži, įvairių formų, spalvų, skonių. Šalia galima nusipirkti pomidorų ar pesto padažo bei sūrio, pagaminti spagečius ar salotas su makaronais.
Azijoje populiariausi yra makaronai iš ryžių : jie irgi yra įvairiausių dydžių, formų, gali būti paskaninti žaliąja arbata.  Tiesa, japonai labiau mėgsta savo soba ( makaronus iš grikių), udon (makaronai iš kviečių) ir ramen ( makaronai iš kviečių, druskos, specialaus vandens kansui).
 Azijoje ryžių makaronai dedami į sriubas, salotas, valgomi prie įvairiausių patiekalų, vyniojami į pyragėlius, vadinamus “springrolais”. Tradicinė vietnamiečių sriuba pho bo yra su makaronais ir cinamonu paskaninta jautiena, tajų kai tom ka -  sriuba su vištiena ir kokoso pienu, irgi būtinai yra pateikiama su ryžių makaronais.
Ryžių makaronai, kitaip nei kvietiniai, yra labai lengvas patiekalas, kuris turi tik 192 kalorijas. Dažniausiai jie yra pagaminti iš ryžių miltų ir vandens. Sveikiausi yra makaronai iš rudųjų ryžių. Tiems, kurie alergiški kviečiams ar tie, kurie nori labai sveikai gyventi, tokie ryžiai – tikras lobis.
Štai turiu maišelį ryžių makaronų. Vartau knygas : ką paruošti? Visi azijietiški receptai skamba labai viliojančiai. Neįsivaizuoju Kinijos, Vietnamo, Malaizijos, Kambodžos, Tailando, Indonezijos, Indijos, Japonijos virtuvių be ryžių makaronų.

Gaivinanti vietnamietiška sriuba

 Išsirenku vietnamietišką vištienos sriubą su makaronais. Šiam karštam patiekalui, kurį vietnamiečiai dažniausiai valgo rytais, tačiau mes galime jį su malonumu suvalgyti ir vakare, reikės :  
300 gr ryžių makaronų
200 gr sojos daigų, virtų
Vieno svogūno, smulkiai sukapoto
Trupučio baltųjų pipirų
Ryšulėlio kalendros lapų, supjaustytų
Ryšulėlio baziliko ar mėtos lapų
Vienos citrinos, supjaustytos į kelis gabaliukus
2 nedidelių aštriųjų čili, smulkiai supjaustytų
Sultiniui reikės :
10 stiklinių vištienos sultinio ( keturi ištirpdyti sultinio kubeliai)
½ šviežios vištienos
Cinamono lazdelės
4 svogūnėlių, smulkiai sukapotų
2 ½ cm šviežio imbiero šaknies; nulupkite ją ir sutarkuokite
2 šaukštelių cukraus
1 šaukštelio druskos
2  šaukštelių žuvies padažo ( jei neturite, tiks tiesiog sojos padažas).
Pirmiausia paruošiame sultinį. Į puodą supilkite sultinį, sudėkite vištieną, cinamono lazdelę, svogūnelius, imbierą, cukrų ir druską ir užvirkite ant didelės ugnies. Sultinius užvirus, sumažinkite ugnį ir palikite virsnoti dar kokias 45 minutes. Su samčiu nuimkite riebalus ir putas nuo sriubos paviršiaus. Įpilkite žuvies arba sojos padažą ir nuimkite puodą nuo ugnies. Išimkite vištieną, palikite ją atvėsti. „Išžvejokite“ iš sriubos visus kitus komponentus. Skaidrų sultinį palikite virsnoti ant labai mažos ugnies.
Tuo metu paimkite puodą ir užvirkite ant vidutinės ugnies. Sudėkite ryžių makaronus ir iki penkių minučių virkite,  kol jie pasidarys minkšti. Nuimkite nuo ugnies, perliekite šaltu vandeniu, nusausinkite.
Kai vištiena atšals, supjaustykite ją į plonas juosteles. Į lėkštes sudėkite ryžių makaronus, sojų diegus, virtieną ir svogūnėlius. Užpilkite tai sultiniu, paskaninkite pipiru, kaldendros ir baziliko ar mėtos lapeliais. Patiekite kartu su citrina, čili ir sojos padažu šalia. Kvapas primins jums apie tolimas Azijos šalis ir karštį, kuriame jus atvėsina tik šilta sriuba. Bent jau tuo tiki vietnamiečiai. Skanaus.

Sveikieji grikių makaronai

Nežinau, ar Lietuvoje galima surasti soba makaronų, tačiau jei jus radote ar parsivežėte iš užsienio, pasiūlysiu tokį salotų receptą, kurį išbandžiau vieną pirmadienio vakarą, kai norėjosi ko nors lengvo ir sveiko.
Joms reikės :
200 gr šparaginių pupelių
200 gr soba makaronų
1 šaukštelio tahini ( sezamų pastos)
Vieno sutrinto mažo česnako
1 ½ šaukštelio balzaminio acto
1 ½ alyvuogių aliejaus
½  šaukštelio sezamo aliejaus ( jei turite)
Šaukštelio sojos padažo
2 šaukštelių cukraus
2 svogūnelių, smulkiai supjaustytų
3 šaukštelių sezamo sėklų

Šparagus supjaustykite į dvi dalis ir virkite, kol suminkštės. Palikite atvėsti, nausausinkite juos. Išvirkite makaronus : tam užteks keturių minučių, o kol jie suminkštės. Perliekite šaltu vandeniu, atvėsinkite, nusausinkite. Paimkite sezamų pastą, česnaką, actą, aliejų : alyvuogių ir sezamo, sojos padažą, cukrų ir du šaukštelius šilto vandens ir viską gerai sumaišykite.
Į salotinę sudėkite makaronus, šparagus, svogūnelius, sezamo sėklas, apipilkite salotas padažu. Labai skanu ir svarbiausia : labai sveika. Pabandykite.
Skanaus.  



  

No comments:

Post a Comment